Bahagian IATM



BAHAGIAN INDUSTRI ASAS TANI DAN MAKANAN

Objektif

Meningkatkan ekonomi serta membangunkan industri dan usahawan yang berintergriti, dinamik dan lestari.

Objektif Khusus

  • Membangunkan Industri Asas Tani Dan Makanan yang mapan dan lestari
  • Membangunkan Usahawan IATM yang progresif, berdikari dan berdaya saing
  • Mewujudkan enterprais asas tani yang moden dan lestari
  • Membangunkan modal insan serta peningkatan tahap kecekapan dan kemahiran usahawan serta pembimbing
  • Meningkatkan pendapatan keluarga petani dan pengusaha melalui aktiviti pengeluaran terancang dan nilai tambah
  • Mempelbagai dan meningkatkan kualiti produk yang menepati piawaian pensijilan
  • Membangunkan produk berasaskan sumber tempatan berteraskan satu daerah satu industri
  • Meluaskan pengedaran/pemasaran produk dan jaringan niaga di peringkat glokal
  • Sistem pemantauan yang efisien dan berkesan secara berterusan


PROGRAM

  1. Pembangunan Usahawan Wanita
  2. Pembangunan Keusahawanan Pertanian  
  3. Permbangunan Usahawan IATM
  4. Pusat Bimbingan Usahawan
  5. Pembangunan Modal Insan
  6. Khidmat Sokongan IATM
  7. Sokongan Institusi dan Seliaan
  8. Pengkomersilan Makanan
  9. Promosi Industri Makanan
  10. Sistem Maklumat Makanan




CARTA ORGANISASI

Klik di sini.