Kod Kertas / Paper Code : G8PQ, G8FI, G8R, G8V, PA1, PA2, S7CD


CONTOH SOALAN TAHUN 2002 (Peperiksaan Subjek Jabatan)
Example of Past Year Question - 2002 (Departmental Subject Examination)


Kod Kertas / Paper Code : G8PQ, G8FI, G8R, G8V, PA1, PA2, S7CD

Kod Kertas / Paper Code : G8PQ

Kertas peperiksaan ini mengandungi empat (4) seksyen iaitu Seksyen A, B, C dan D. Calon dikehendaki menjawab semua soalan dalam Seksyen A, B dan C. Bagi Seksyen D, calon dikehendaki menjawab tiga (3) soalan sahaja.
Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.

This examination paper contains four(4) sections, i.e Section A, B, C and D. Candidates are required to answer all the questions in Section A, B & C and only three (3) questions in Section D.
All answers must be written in the answer sheet provided.

Section A : Betul atau Salah. (10 markah)
Section A : TRUE or FALSE (10 marks)

1.  "Phytophtora palmivora" ialah ajen yang menyebabkan penyakit reput akar lada. 
    (Phytophtora palmivora is the causal agent for Pepper Foot Rot disease.)

2. Sijil Fitosanitari diperlukan untuk mengimpot semua bahan pertanian ke negeri Sarawak.
    (A Phytosanitary Certificate is required for all kind of agricultural materials Imported into Sarawak.) 

3. Pemit Impot diperlukan untuk mengimpot semua bahan pertanian ke Negeri Sarawak.
    (An Import Pemit is required for all kind of agricultural materials imported into Sarawak. )

4. Racun perosak dengan tanda warna merah (Kelas Ib) adalah lebih berkesan   daripada yang bertanda warna kuning (class IIb)
    ( A pesticide with a red colour band (class 1b) is more effecitve than a pesticide  with a yellow colour band (class II).)

5. Pengimpot tumbuhan atau produk tumbuhan untuk dimakan memerlukan    pemeriksaan kuarantin selepas ia dimasuk.
    (Import of plants or plant products for consumption purposes require a quarantine inspection  upon entry.)


Section B : Aneka Pilihan. (10 markah)
Section B : Multiple Choices (10 marks)

Baca kenyataan - kenyataan di bawah dengan teliti dan pilih jawapan yang paling tepat. Tuliskan jawapan anda dalam bentuk huruf (a), (b), (c) dan (d) pada kertas jawapan yang disediakan.
Read the statements below carefully and choose the correct answer. Write your answer in the form of (a), (b), (c) and (d) in the answer sheet provided.

1. Yang mana satu di bawah merupakan perosak kuarantin tumbuhan yang penting?
    (Which of the following pest is an important plant quarantine pest ?)

    A. Green Pepper Bug
    B. White Rust of chrysanthemum 

    C. Durian Phythopthora

    D. Storage Pest Tribolium

2.  Kumbang "Khapra" ialah perosak kuarantin tumbuhan yang serius di negara-negara berikut kecuali: 
    (Khapra beetle is a serious Plant Quarantine Pest which is found in the following countries except :)

    A. India
    B. Indonesia

    C. Japan

    D. Thailand

3.  Penyakit getah yang merbahaya ialah:
     A dangerous disease of rubber is :

     A. South Africa Leaf Blight
     B. South America Leaf Blight

     C. South America Seed Blight

     D. Rubber Stem Canker

4. "Spodoptera littoralis" ialah perosak  yang biasa menyerang tanaman padi .  Nama biasa perosak ini ialah:
    Spodoptera littoralis is a common pest of padi, the common name for this pest is :

    A. Black Army worm
    B. Cut worm

    C. Brown Plant hopper

    D. Rice Case worm

5.  Yang mana di antara berikut bukan racun kulat?
     Which of the following is not a fungicide :

     A. Benomyl
     B. Deltamethrin

     C. Mancozeb

     D. Carbendazim


Section C : Isi Ruang Kosong. (10 markah)
Section C : Fill in the blank (10 marks)

1. Penyakit virus tanaman betik yang berbahaya  yang harus dijaga di Sawarak   ialah:
    (A dangerous virus disease of Papaya Crop which Sarawak should be wary   of is :)

   ______________________________________________

2. Penyakit virus tanaman pisang yang berbahaya yang harus dijaga di    Sarawak ialah:
    (A dangerous virus disease of banana crop which Sarawak should be wary of   is :)

     ______________________________________________

3. Pemit Impot yang dikeluarkan oleh Pejabat Kuarantin Tumbuhan Jabatan   Pertanian Sarawak adalah sah untuk tempoh _________________ bulan.
    (An Import Permit issued by the Plant Quarantine Office, DOA Sarawak is valid for a period of ___________________ months.)

4. Namakan 2 perosak yang biasa dijumpai pada sayuran dedaun?
    ( Name 2 common pests found in leafty vegetables :)

    (i) _____________________________________

    (ii) _____________________________________

 

5. Namakan dua racun perosak yang digunakan oleh  petani-petani untuk    mengawal serangga perosak pada tanaman?
    (Name 2 common pesticides which farmers used to control insects pests of   their crops.)

    (i) ____________________________________

    (ii) ____________________________________


Section D : Jawab tiga (3 ) soalan daripada lima (5) soalan berikut. (30 markah) 
Section D : Answer three (3) questions from the following five (5) questions. (30 marks)

1.  Senaraikan kebaikan dan keburukan penanaman sayur di bawah kalis    serangga. (List down the advantages and disadvantages of Net House Vegetable  cultivation. )     (10 markah)

2.  Terangkan apa yang anda faham tentang Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM).
     Senaraikan empat (4) kaedah amalan IPM yang biasa  dibuat oleh pekebun-pekebun sayur kita?(10 markah)

     (Explain what you understand by Integrated Pest Management (IPM). List down 4 common methods of IPM practices carried out by vegetable farmers) 

3.  Terangkan secara ringkas tindakan yang anda harus ambil apabila menjumpai kemasukan  tumbuhan di lapangan terbang  yang melanggar     undang-undang Kuarantin Tumbuhan? (10 markah)
     (Describe briefly the action that you would take when you intercept plants at the airport which contravene the Plant Quarantine Regulation.)

4.  Terangkan secara ringkas prosidur-prosidur untuk memeriksa penumpang-penumpang yang tiba di lapangan terbang? (10 markah)
     (Describe briefly the procedures for inspecting passengers upon arrival at the Airport. )

5.  Terangkan secara ringkas bagaimana untuk merawat konsainmen tanaman orkid hidup dalam pasu yang kotor. (10 markah) 
     (Explain briefly how to carry out treatment on a consignment of live orchid plants in dirty pots.)

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code : G8FI

Kertas Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B, dan Seksyen C.
Calon-calon dikehendaki untuk menjawab semua soalan di Seksyen A dan B. Bagi Seksyen C, calon-calon dikehendaki untuk menjawab dua (2) daripada empat (4) soalan yang disediakan.
Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.

This examination paper contains three (3) sections, i.e Section A, B, and C. Candidates are required to answer all the questions in Section A & B and only two (2) questions in Section D.
All answers must be written in the answer sheet provided.

Seksyen A:  Soalan aneka pilihan
Section A : Multiple Choices Question

Baca dengan teliti kenyataan-kenyataan di bawah dan pilih jawapan yang paling tepat.Tulis jawapan dalam bentuk huruf (a), (b), (c) atau (d) pada kertas jawapan anda.

Read the statements below carefully and choose the correct answer. Write your answer in the form of (a), (

1. Pertubuhan Peladang adalah pertubuhan yang dimiliki oleh: 

 a) Nelayan dan petani
 b) Peladang yang berdaftar mengikut syarat-syarat yang ditetapkan     dalam Akta 109 dan perlembagaan Pertubuhan Peladang.

 c) Penternak dan Nelayan

 d) Peladang Negeri Sarawak

2. Kaedah simpan kira peladang adalah secara:

 a) "Accrual Basis" bagi bahagian perniagaantani dan "Cash Basis" bagi    bahagian pemajuan
 b) "Cash Basis" bagi bahagian perniagaantani dan "Accrual Basis" bagi bahagian perniagaantani

 c) Secara tidak bergu tetapi berasingan

 d) Semua jawapan di atas adalah salah

3. Pesanan Belian adalah untuk:

 a) Membeli barangan secara tunai
 b) membeli barangan dengan menggunakan cek tunai

 c) membuat pembelian secara kredit atau sahaja

 d) membeli bahan agrokimia di bawah sistem SPIP sahaja.

4. Pengambilan Pekerja sesebuah pertubuhan Peladang diluluskan oleh:

 a) Pengarah Pertanian Sarawak
 b) Wakil Pendaftar Sarawak

 c) Ahli Jemaah Pengarah PPK

 d) Pengurus Besar

5. Bakal Ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) perlu membeli sekurang-kurangnya ______ unit saham untuk menjadi ahli PPK yang sah.

 a) 5
 b) 10

 c) 15

 d) 20

6. Sesebuah Unit Peladang boleh ditubuhkan sekira ahlinya seramai atau    melebihi:

 a) 25 orang
 b) 30 orang

 c) 45 orang

 d) 50 orang

7. Pemilihan Ahli Jemaah Pengarah (AJP)  Pertubuhan Peladang Kawasan dijalankan sekali

 a) Setahun
 b) Dua tahun

 c) Setahun setengah

 d) Tiga tahun

8. Wakil Pendaftaran bagi Pertubuhan Peladang di Sarawak ialah

 a) Penolong Pengarah Pertanian Bahagian
 b) Ketua Penolong Pengarah Bahagian Institusi Peladang

 c) Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sarawak

 d) Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sarawak

9. Sehingga tahun Mac 2002, bilangan Pertubuhan peladang Kawasan yang terdapat di Sarawak ialah

 a) 25 buah
 b) 26 buah

 c) 27 buah

 d) 28 buah

10) Pertubuhan Peladang yang pertama dikorporatkan di Sarawak ialah Pertubuhan peladang Kawasan

 a) Kalaka
 b) Julau

 c) Saribas

 d) Bintulu



Bahagian B: Isi ruang kosong 
Division B : Fill in the blank

Isikan ruangan kosong dengan jawapan yang tepat bagi setiap kenyataan di bawah. (10 markah)

Fill in the blank with the correct answer for every statement below. (10 marks)

a. Korum bagi Mesyuarat Agong Tahunan adalah _________%.

b. Sebanyak 25% daripada keuntungan bersih BERAUDIT Pertubuhan Peladang WAJIB dimasukkan ke dalam  kumpulan Wang ______________________________________ .

c. Kelulusan Wakil Pendaftar diperlukan sekiranya sesuatu Pertubuhan Peladang ingin:

I. Membuat Pelaburan melebihi RM _______________ .

II. Membuat Pinjaman Luar melebihi RM _______________ .

III. Pembelian Harta Tetap Melebihi RM _______________ .

d. Pelantikan Juru Audit Dalam Pertubuhan Peladang Kawasan dilakukan semasa __________________________ .

e. Tahun Kewangan bagi Pertubuhan Peladang Kawasan adalah dari _____________ .

f. Seramai _______ orang Ahli Jemaah Pengarah dipilih semasa Mesyuarat Agong Tahunan Pertubuhan Peladang Kawasan.

g. Jumlah Peratusan Kumpulan Wang Rizab Berkanun yang diperolehi daripada hasil keuntungan bersih beraudit Pertubuhan Peladang Kawasan ialah _______ .

h. Setiausaha bagi Mesyuarat Ahli Jemaah Pengarah (AJP) Pertubuhan Peladang Kawasan ialah _____________________________ .

i. Kelayakan umur minimum petani yang memohon menjadi ahli Pertubuhan Peladang Kawasan ialah _____ tahun.



Bahagian C: Jawab empat (4) daripada enam (6) soalan berikut. (40 markah)

Division C : Answer four (4) out of the six (6) following questions. (40 marks)

1.  Senaraikan tugas dan tanggungjawab Pegawai berikut di dalam Pertubuhan Peladang Kawasan. (10 markah)

 a. Pegawai Pembekalan
 b. Pegawai Pemasaran

2. Senaraikan empat (4) elemen penting dalam Pemasaran dan jelaskan kepentingan salah satu daripadanya. (10 markah)

3. Nyatakan tugas dan tanggungjawab Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan. (10 markah)

4. Nyatakan kegunaan-kegunaan bagi setiap perkara berikut. (10 markah)

 a. Resit Am
 b. Resit Modal Saham

 c. Baucar Bayaran

 d. Pesanan Belian

 e. Laporan Terimaan Barang-barang

5. Seorang ahli telah membuat bayaran terhadap hutangnya (Pinjaman Tanpa Cagaran) sejumlah RM250.00 dan membayar yuran tahunan RM1.00. Pada masa yang sama beliau menjual 100 kg beras Bario dan menambah saham sebanyak RM150.00. Senaraikan dokumen-dokumen asas dan buku perakaunan yang terlibat dalam transaksi-transaksi di atas.
Senaraikan juga 5 tajuk-tajuk akaun yang digunakan oleh Pertubuhan Peladang. (10 markah)

6. Beri definisi "Audit Dalaman", dan nyatakan dua perkara utama yang dibuat pengauditan. (10 markah)

 

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code :  G8R

Kertas Peperiksaan ini mengandungi dua (2) Seksyen iaitu Seksyen I dan  Seksyen II.
Calon-calon dikehendaki untuk menjawab semua soalan di Seksyen I. Bagi Seksyen II, calon-calon dikehendaki untuk menjawab empat (4)  daripada enam (6) soalan yang disediakan.
Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.

This examination paper contains two (2) sections, i.e Section I and II. Candidates are required to answer all the questions in Section A & B and only two (2) questions in Section D.
All answers must be written in the answer sheet provided.

Seksyen I: Jawab semua soalan 
Section I : Answer all the questions

Bahagian A: Soalan pendek/Isi ruang kosong ( 10 markah)
Division A : Short question/Fill in the blank (10 marks)

(1) Apakah maksud baja sebatian 12: 12:17: 2? (4 markah)
     (What does the compound fertilizer 12:12:17:2 means?) (4 marks)

(2) Namakan kategori racun kimia yang digunakan untuk pengawalan perosak tanaman dan pengawalan penyakit tanaman. (2 markah)
     (Name the category of chemicals used for the control of crop pests and for the control of crop diseases:) (2 marks)

(3) Nyatakan dua (2) kebaikan utama tanaman pusingan. (2 markah)
     (Name the two major advantages of crop rotation:) (2 marks)

(4) Apakah jenis "experimental design" yang sering diguna dalam penyelidikan tanaman di Bahagian Penyelidikan Pertanian? (2 markah)
     (What is the most common experimental design used for crops study by the  Agriculture Research  Division? ) (2 marks)



Bahagian B: Soalan Aneka Pilihan 
Pilih jawapan yang paling tepat. (10 markah)

Division B : Multiple Choices Question
Choose the correct answer. (10 marks)

(1) Iklim negeri Sarawak ialah:
     (The climate of Sarawak is: )

a. panas dan kering (hot and dry)
b.  hot and humid (panas dan humid)

c.  sub-tropical (sub-tropikal)

d.  maritime (maritim)

(2) Baja sebatian 12:12:17:2 disyorkan untuk: 
     (The  compound fertilizer 12:12:17:2  is recommended for:) 

a. tumbuhan buah-buahan yang matang (mature fruiting plant)
b. tumbuhan belum matang (immature plant)

c. sayur dedaun (leafy vegetable)

d. tampang berakar (rooted cuttings)

(3) Pusat Penyelidikan Pertanian, Semongok terletak atas tanah jenis:
     (Agriculture Research Centre, Semongok is sited on the following soil  type: )

a. Tarat series
b. Bijat series

c. Semongok series

d. Bekenu series

(4) Padi paya bisanya ditanam atas tanah yang banyak mengandungi :
     (Wet  paddy is normally cultivated on soils with high content of:) 

a. pasir (sand)
c. silt (Selut)

c. clay (liat)

d. peat (gambut)

(5) Jenis tanah yang manakah paling berasid?
     (Which of the following soils is most acidic? )

a. Tarat series
b. Rajang series

c. Bijat series

d. Rampangi series

(6) Perlindungan tanaman merangkumi perkara di bawah.
     (Crop protection covers the following.)

a. Perosak tanaman, tanda-tanda dan cara pengawalannya.

    (pests of crops, their symptoms and control measures)

b. perosak dan penyakit tanaman, tanda-tandanya dan cara pengawalannya.

    (pests and diseases of crops, their symptoms and control measures,)

c. perosak dan penyakit tanaman, tanda-tanda dan pengawalannya dan rumpai dan pengawalannya.

    (pests and diseases of crops, their symptoms and control measures; and weeds and control measures)

d. perosak tanaman, tanda-tanda dan pengawalannya dan amalan kultura secara am.

    (pests of crops, their symptoms and control measures, and general  cultural practices.)

(7) "Paraquat" ialah jenis: (Paraquat is a type of:)

 a. Racun kulat / (Fungicide)
 b. Racun serangga /(Insecticide)

 c. Racun rumpai / (Weedicide )

 d. Racun anai-anai / (Acaricide)

(8) "Dimethoate" ialah sejenis: (Dimethoate is a type of: )

 a. Racun kulat / (Fungicide)
 b. Racun serangga /(Insecticide)

 c. Racun rumpai / (Weedicide )

 d. Racun nematod / (Nematicide)

(9) Kuprum sulfat ialah sejenis: (Copper sulphate is a type of:)

 a. Racun kulat / (Fungicide)
 b. Racun serangga /(Insecticide)

 c. Racun rumpai / (Weedicide )

d. Racun tupai / (Rodenticide)

(10) Baja kapur biasanya diberi kepada tanaman untuk menutralkan keasidan tanah. Apakah nutrien penting yang terdapat pada kapur?
 Ground limestone is normally applied to crops to neutralise the acidity of the soils. What is the important nutirent available in ground limestone?

 a. Sodium/ Natrium
 b. Potassium /kalium

 c. Calsium/kalsium

 d. Magnesium



Seksyen  II: Jawab empat (4) daripada enam (6) soalan berikut. (40 markah)
Section II : Answer four (4) out of the six (6) following questions. (40 marks)

(1) (a) Apakah misi dan objektif Bahagian Penyelidikan? (5 markah)
          What are the mission and the objectives of the Research Division?  (5  marks)

     (b) Apakah fungsi dan organisasi staf di seksyen yang anda bertugas (ms. Kimia atau Lada) (5 markah)

          What are the functions and the staff organisation of the section (eg, Chemistry or Pepper) where you work? (5 markah)

(2) (a) Terangkan teras penyelidikan dan pembangunan semasa di Bahagian  Penyelidikan? (5 markah)
          Describe the current research and development thrust areas of the Research Division. (5 markah)

 (b) Senaraikan lima (5) daripada pencapaian Bahagian Penyelidikan ke arah pembangunan pertanian di Sarawak dalam masa lima tahun yang lepas? (5 markah)
      List down five (5) past year achievements of the Research Division towards agriculture development in Sarawak. (5 markah)

(3) Apakah itu Skim Pensijilan Sayur (VCS)? Apakah peranan yang disumbangkan oleh Bahagian Penyelidikan dalam kejayaan skim tersebut.  (10 markah)
     What role does Research Division play in contributing to the success of VCS? (10 marks)

(4) (a) Lima daripada faktor utama yang perlu dipertimbangkan sebelum mengesyorkan tanaman komersil yang sesuai untuk ditanam di Sarawak ialah (pilih 5 sahaja): kesesuaian tanah, pasaran, tenaga buruh, modal, pengetahuan dan kemahiran, bahan tanaman, pelindung, rumah ladang, bilangan jam matahari, hujan tahunan. (5 markah).
The 5 major factors that need to be considered before  we recommend suitable commercial crops for planting in Sarawak are (choose five):  (soils suitability, market, labour availability, capital, knowledge and skill, planting materials, shade, farm house, sunshine hours, annual rainfall) (5 marks)

(b) Write down the steps on how you should carry out land preparation and planting of  a chosen crop (500 points of pepper or  2 hectares of oil palm) from a secondary jungle until completed field planting. (5 markah)

(5) Apakah perladangan organik? Terangkan satu model ladang organik yang tahan di Sarawak? (10 markah)
     What is organic farming? Describe a model of organic farming that is sustainable in Sarawak. (10 marks)

(6) Terangkan pakej kos rendah bagi lada yang disyorkan untuk diterimapakai oleh petani? Apakah kebaikan pakej kos rendah ini dibanding dengan amalan kultura semasa? (10 markah)
Describe the low cost package for pepper recommended for adoption by the  farmers. What are the advantages of low cost package over the current cultural     practices? (10 marks).

 

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code : G8V

Kertas Peperiksaan ini mengandungi dua (2) Seksyen iaitu Seksyen 1 dan  Seksyen 2.
Calon-calon dikehendaki untuk menjawab semua soalan di Seksyen 1. Bagi Seksyen 2, calon-calon dikehendaki untuk menjawab empat (4) daripada enam (6) soalan yang disediakan.
Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.

This examination paper contains two (2) sections, i.e Section I and 2. Candidates are required to answer all the questions in Section 1. For Section 2, candidates are required to answer four (4) out of six (6) questions provided.
All answers must be written in the answer sheet provided.

Seksyen 1.  Jawab Semua Soalan. (20 markah)
Pilih satu jawapan yang tepat untuk soalan-soalan berikut:

Section 1 : Answer all the questions (20 marks)
Choose the correct answer for the following questions:

1. Berikut adalah ciri-ciri sektor ruminan di Negeri Sarawak kecuali:

    a. Gerompok ternakan yang kecil tersebar luas
    b. Menggunakan teknologi penternakan yang efisien dan moden

    c. Diusahakan secara kecil-kecilan

    d. Belum mencapai tahap sara diri

2. Ayat yang betul untuk tahap sara diri di Sarawak mengikut visi Bahagian Veterinar ialah:

    a. Sarawak telah mencapai 63% sara diri untuk daging kambing.
    b. Tahap sara diri di Sarawak untuk daging itik, khinzir dan lembu  ialah 93%.

    c. Sarawak akan mencapai tahap sara diri 100% untuk telur ayam menjelang 2020.

    d. Tahap sara diri di Sarawak untuk daging ayam segar ialah 100%.

3. Industri ternakan bukan ruminan di Negeri Sarawak telah mencapai tahap komersialisasi yang tinggi kerana :

    a. Industri tersebut telah mengamal sistem penternakan yang moden, efisien dan menggunakan baka-baka ternakan yang produktif.
    b. Industri tersebut tidak menghadapi masalah penyakit .

    c. Industri tersebut menghasilkan produk-produk yang kebanyakannya dieksport.

    d. Semua jawapan di atas.

4. Penternakan lembu secara integrasi dengan kelapa sawit digalakkan kerana :

    a. Buah sawit akan menjadi makanan tambahan untuk lembu
    b. Ladang kelapa sawit mempunyai foraj yang sesuai untuk dimakan lembu

    c. Lembu boleh diguna untuk mengangkut buah kelapa sawit

    d. Baja untuk kelapa sawit sesuai untuk makanan lembu

5. Isu utama dalam industri ternakan ruminan di Sarawak ialah :

    a. Pencemaran alam sekitar akibat penternakan yang tidak sistematik
    b. Pengeluaran yang terlalu tinggi dan pasaran yang terhad.

    c. Sistem pengeluaran yang tidak menentu dan pengeluaran makanan ternakan ruminan yang tidak efisien.

    d.  Penyakit-penyakit ternakan yang diluar kawalan.

6. Ordinan Kesihatan Awam Veterinar 1999 ialah :

    a.    Ordinan yang dilulus oleh parlimen untuk mengawal kesihatan awam di    Malaysia.
    b.   Ordinan yang dilulus oleh Dewan Undangan Negeri Sarawak pada tahun    1999 untuk tujuan menyelaraskan perundangan kesihatan dan kebajikan    haiwan dan meningkatkan tahap kesihatan awam veterinar di Sarawak.

    c.   Ordinan khas yang dilulus pada tahun 1999 oleh Penguasa Veterinar Negeri untuk mengawal kesihatan orang awam.

    d.  Ordinan mengenai ekspot dan impot ternakan di Negeri Sarawak.

7.  "Veterinary Health Mark" Logo ialah:

    a. Sijil Kesihatan yang dikeluarkan oleh State Veterinary Authority.
    b. Lambang kualiti yang dianugerahkan kepada loji-loji pemprosesan hasil-hasil ternakan di bawah Program Pemeriksaan dan Akreditasi Veterinar, Jabatan  Perkhidmatan Haiwan, Kementerian Pertanian Malaysia.

    c. Logo yang dikeluarkan untuk produk ternakan yang diimport.

    d. Tanda pengenalan sesuatu produk.

8. QAP (Quality Assurance Programme) ialah:

    a. Program untuk pengeluaran ternakan
    b. Program Kumpulan Pengurusan Kualiti untuk sesuatu produk

    c. Program insuran untuk melindungi produk

    d. Suatu sistem pengurusan yang mengawal kualiti dan keselamatan makanan.

9. Mengapakah sesebuah ladang ternakan perlu menyedia GAHP(Amalan Penternakan yang Baik) atau Manual Kualiti?

    a. Untuk keselamatan serta  keyakinan pengguna dan penerimaan produk yang lebih baik.
    b. Untuk keyakinan pengguna dan penerimaan produk yang lebih baik.

    c. Untuk penerimaan produk yang lebih baik dan kebersihan serta kecantikan ladang

    d. Untuk keselamatan dan keyakinan pengguna, penerimaan produk yang lebih baik dan untuk kebersihan dan kecantikan ladang

10. Dari segi sistem pengeluaran, ternakan yang diberi keutamaan oleh Jabatan ialah:

      a. Ayam-itik
      b. Burung Unta

      c. Khinzir

      d. Ternakan ruminan


Seksyen 2: Jawab empat (4) daripada enam (6) soalan berikut. (40 markah)
Section 2 : Answer four (4) out of the six (6) following questions. (40 marks)

1.   Sejenis ubat penicillin mengandungi 50 mg penicillin/ml dan dos rawatan untuk kambing ialah 10mg/kg berat badan. Berapa banyakkah ubat tersebut harus diberi kepada kambing seberat 30kg? (10 markah)

2.    Encik Ahmad menyembelih kambing dibelakang rumahnya di Kuching untuk dijual dipasar minggu Satok. Mengikut Ordinan Kesihatan Awam Veterinar 1999. Nyatakan 2 kesalahan yang dibuat oleh Encik Ahmad dan apakah hukuman maksima untuk kesalahan-kesalahan tersebut? (10 markah)

3.   Senaraikan lima (5) tanda lembu sakit. (10 markah)

4. Untuk soalan berikut pilih satu jawapan yang tepat. (10 markah)

 (i). Spesimen yang dihantar ke makmal untuk ujian mikrobiologi hendaklah :

 a. diawet dengan formalin
 b. diawet dengan "normal-saline" 

 c. di rendam dalam "disinfectant"

 d. dipek dalam ais 

 (ii).   Untuk melindungi pengguna daripada residu ubat dalam daging ternakan, perkara utama yang harus diberi  perhatian ialah:

 a. Jenis ubat
 b. Dos ubat

 c. Tempoh Penarikan

 d. Cara ubat diberi 

 (iii).  Satu dari perkara-perkara berikut yang tidak mempengaruhi tumbesaran ternakan ayam pedaging ialah :

 a. Pemakanan
 b. Jangkitan Cacing

 c. Perumahan 

 d. Pasaran 

5.  Dalam penyiasatan kes kejadian penyakit berjangkit dalam sebuah ladang kambing, nyatakan maklumat yang perlu dikumpul dan beri contoh-contoh spesimen yang boleh dihantar ke makmal untuk mngenalpasti penyakit. 
 (10 markah)

6.   a. Beri definisi perkataan berikut: (3 markah)

 i.  Selang beranak ( calving interval)
 ii.  Kadar penstokan ( stocking rate )

 iii.  Kebolehtetasan ( hatchability)

      b.  Beri dua sebab kenapa ternakan tidak menunjukkan tahap " titre" yang tinggi selepas vaksinasi. (2 markah)

      c.  Dalam ladang penternakan khinzir, bagaimanakah jumlah pengeluaran tahunan (bilangan khinzir) dikira?  (2 markah)

      d.  Kenapakah ternakan yang sedang menyusukan anak memerlukan pemakanan yang  lebih  baik ? (3 markah)

 

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code : PA1

Jawab semua soalan-soalan berikut. Semua jawapan hendaklah ditulis pada kertas jawapan yang disediakan.
Answer all the following questions. All answers must be written in the answer sheet provided.

Wawasan dan Misi Jabatan Pertanian telah digubalkan pada tahun 1998. Nyatakan Wawasan dan Misi yang baru itu. (6 markah)

Sejajar dengan Wawasan dan Misi baru itu, nyatakan dua (2) matlamat utama Jabatan Pertanian Sarawak. (6 markah)

Selaras dengan dua matlamat utama di atas, nyatakan tiga (3) objektif utama Jabatan Pertanian Sarawak. (6 markah)

Objektif utama Dasar Pertanian Negara Ketiga (DPN 3) adalah "untuk memaksimakan pendapatan melalui penggunaan sumber-sumber secara optima. Ia juga untuk memaksimakan  sumbangan pertanian kepada pendapatan negara dan ekspot serta memaksimakan pendapatan para pengeluar". Berdasarkan kefahaman anda, huraikan maksud kenyataan dasar tersebut. (8 markah) 

Terangkan secara ringkas tiga (3) daripada kumpulan produk yang dinyatakan dalam DPN 3. (6 markah)

Terdapat banyak agensi kerajaan yang menyumbangkan kepada pembangunan sektor pertanian di Negeri Sarawak. Senaraikan lapan (8) agensi berkenaan dan nyatakan peranan utama setiap agensi tersebut. (8 markah)

 

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code :  PA2

Jawab semua soalan-soalan berikut. Semua jawapan hendaklah ditulis pada kertas jawapan yang disediakan.
Answer all the following questions. All answers must be written in the answer sheet provided.

 

1. Berikut adalah kenyataan Wawasan dan Misi Jabatan Pertanian Sarawak yang baru. Isikan setiap ruang yang kosong dengan satu perkataan yang sesuai untuk melengkapkan kenyataan tersebut. (8 markah)

a.  Wawasan Jabatan Pertanian 

"Jabatan Pertanian Sarawak berwawasan sebagai (i)............................. utama di dalam (ii)................................. Sarawak sebagai negeri (iii)............................. utama (iv)................................... di Malaysia."

b. Misi Jabatan Pertanian Sarawak

"Jabatan Pertanian Sarawak adalah komited sepenuhnya untuk (v).......................... dan (vi)............................................. pembangunan pertanian dan (vii).......................... yang cekap, berkesan dan (viii)............................................."

2. Sejajar dengan Wawasan dan Misi baru itu, nyatakan dua (2) matlamat    utama Jabatan Pertanian Sarawak. (6 markah)

3. Selaras dengan dua matlamat utama di atas nyatakan tiga (3) objektif utama   Jabatan Pertanian Sarawak. (6 markah)

4. Dasar Pertanian Negara Ketiga (DPN 3) [1998-2010] mempunyai lima (5)    objektif khusus. Nyatakan dua (2) daripada objektif tersebut. (6 markah)

5. Pendekatan berasaskan produk merupakan satu daripada pendekatan    strategik dalam DPN 3. Dalam pendekatan tersebut, empat (4) kumpulan    telah dinyatakan. Namakan:

a. Tiga (3) jenis komoditi yang termasuk dalam Kumpulan Produk Makanan. (3 markah)

b. Tiga (3) jenis tanaman yang termasuk dalam Kumpulan Tanaman Industri Perhutanan dan Produk Berasaskan Kayu. (3 markah)

6. Terdapat banyak agensi kerajaan yang menyumbang kepada pembangunan   sektor pertanian di Negeri Sarawak. Senaraikan empat (4) agensi berkenaan   dan nyatakan peranan utama setiap agensi tersebut. (8 markah)

 

[Atas/Top]


Kod Kertas / Paper Code :  S7CD

Kertas Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) Seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C.
Calon-calon dikehendaki untuk menjawab semua soalan di Seksyen A dan Seksyen B. Bagi Seksyen C, calon-calon dikehendaki untuk menjawab dua (2) dari empat (4) soalan yang disediakan.
Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.

This examination paper contains three (3) sections, i.e Section A, B and C. Candidates are required to answer all the questions in Section A and B. For Section C, candidates are required to answer two (2) out of four (4) questions provided.
All answers must be written in the answer sheet provided.

Seksyen A : Soalan aneka pilihan (10 markah)
Section A : Objective Questions (10 marks)

Baca dengan teliti kenyataan-kenyataan di bawah dan pilih jawapan yang paling tepat. Tulis jawapan dalam bentuk huruf (a), (b), (c), atau (d)

1. Pengguna adalah individu yang menggunakan ______________ dan ___________ di pasaran untuk keperluan dirinya sendiri.
 (A consumer is an individual who uses ______ and _____ for his own needs.)

 a) wang dan barangan (money and goods)
 b) barangan dan perkhidmatan (goods and services)

 c) perkhidmatan dan wang ( services and money)

 d) perkhidmatan dan makanan (services and food)

2. "Scurvy" adalah sejenis penyakit yang diakibatkan oleh kekurangan zat  _____________ .
 (Scurvy is deficiency disease caused by lack of _______________)

 a) Vitamin A (Vitamin A)
 b) Vitamin B komplek (Vitamin B complex)

 c) Vitamin C (Vitamin C )

 d) Vitamin D (Vitamin D)

3. Nutrien utama yang terdapat dalam makanan adalah protein, vitamin, lemak, garam galian dan_____________.
 (The main nutrients found in food are protein, vitamin, fat, mineral salt and _________ )

 a) air (water)

 b) karbohidrat (carbohydrates)

 c) pelawas (roughage)

 d) garam (salt)

4. Dalam piramid makanan terdapat _______ jenis kumpulan makanan.
 (In the Food Pyramid there are ______ types of food groups.)

 a) 2
 b) 3

 c) 5

 d) 4

5. Zat iodin adalah diperlukan untuk :
 ( The mineral iodine is required for :)

 a) Membina tulang dan gigi yang kuat.
    ( Formation of strong bones and teeth)

 b) Pembentukan haemoglobin dalam sel darah merah.

     (The formation of haemoglobin in the red cell)

 c) Pembinaan kulit yang sihat.

     (The development of healthy skin)

 d) Mencegah beguk.

     (The prevention of goitre)

6. Yang manakah bukan baja organik.
 (Which of the following is a non-organic fertilizer.)

 a) Urea (Urea)
 b) Kompos (Compost)

 c) Serbuk kayu (Saw dust)

 d) Tahi kelawar (Guano)

7. Sumber yang baik untuk mendapat zat besi ialah:
 (The good sources of iron are )

 a) Limpa,daging,kuning telur dan sayuran hijau.
     (Liver,meat, egg yolk and green vegetables.)

 b) Bijirin,roti dan buah-buahan,

     (Cereals,bread and fruits)

 c) Makanan laut, minyak ikan dan kekacang.

     (Seafoods,cod liver oil and beans)

 d) Nasi,semua jenis ubi ,mi dan gula.

     (Rice,all tubers,noodles and sugar)

8. Contoh-contoh harta tetap adalah:
 (Examples of fixed assets are) :

 a) Wang tunai dan mesin (Cash and machine)
 b) Bangunan dan mesin (Building and machine)

 c) Bangunan dan wang tunai (Building and cash)

 d) Kenderaan dan wang tunai (Transport and cash)

9. Strategi pemasaran merangkumi empat aspek :
 (Marketing strategies include four aspects :)

 a)   Barangan, harga, edaran dan promosi.
       (Product, Price, place and promotion)

 b)   Edaran, iklan, barangan, timbangan,

       (Place, advertisement, product and weight)

 c)   Barangan, harga, promosi dan timbangan.

       (Product, price, promotion and weight.)

 d)  Barangan, promosi, iklan dan edaran.

      (Product, promotion, advertisement and place.)

10. Pembungkusan dan perlabelan adalah __________ . (Packaging and  labelling is/are _______________ .)

 a) Segala aktiviti mereka dan mengeluarkan bekas dan pembalut untuk sesuatu produk.
      (All activities involve in designing and producing of a packing and wrapper for a product.)

 b)   Sekadar aktiviti membungkus produk supaya lebih menarik.

       (an activity  of packing a product so that it looks attractive.)

 c)    Aktiviti membungkus produk dan melabelnya.

       (an activity to wrap a product and label it.)

 d)    Aktiviti melabel produk yang telah dibungkus.

       (a labelling of product which is already packed.)



Seksyen B : Isi ruang yang kosong. (10 markah)

Section B : Fill in the blanks.(10 marks)

1. Lima keperluan asas pengguna adalah __________ , tempat tinggal, pakaian, pendidikan dan kesihatan.
 (Five basic needs of a consumer are ___________ , house, clothing, education and health.)

2. Faktor-faktor yang dipertimbangkan dalam merancang sajian ialah umur  dan _________ .
 (The factors that need to be consider when planning meals is age and __________ )

3. Kompos  terbentuk dalam jangka masa _________ minggu.
 (Compost is formed within __________ weeks.)

4. Bayi yang baru dilahirkan akan diberi immunisasi ________dan _________ . (At birth the baby is given immunization of _________ and ___________ )

5. Kos dapat dibahagi sebagai kos tetap dan kos ________________.
 (Cost can be divided into fixed cost and ______________ cost.)

 

6. Harga jualan merupakan nilai sesuatu barangan yang ditawarkan kepada __________ .
 (Selling price is the value of a product that is offered to a ______________ .)

7. Harga ditentukan oleh permintaan dan _______________.
 (Price is determined by demand and _______________)

8. Terdapat _______ komponen  dalam Program  Pembangunan Ekonomi Wanita untuk Rancangan Malaysia ke - 8. 
 (There are ______ components in the Womens' Economic Development  Programme for the The  Eight Malaysia Plan.)

9. Dua komponen Program Pembangunan Ekonomi Wanita adalah Program Industri kecil dan Program _________________________________.
 (The two components of the Womens' Economic Development are Small  scale industry and the _____________________________________.

10. Contoh-contoh makanan daripada kumpulan "Mengurang Makan" (Eat Less group) seperti yang disyorkan dalam Piramid Makanan adalah lemak dan _________.
 (Examples of food from the Eat Less group as recommended in the Food Pyramid are fat and ____________. )



Seksyen C : Jawab hanya dua (2) daripada soalan-soalan berikut :
Section C : Answer only two (2) of the following questions :

Soalan 1 (20 markah)

a) Nyatakan sepuluh (10) hak seorang pengguna. (10 markah)
 (State ten (10)  rights of a consumer.) (10marks)

b) Huraikan setiap satu hak-hak tersebut.(10 markah)
 (Explain each of the rights as mentioned.) (10 marks)

Soalan 2 (20 markah)

a) Nyatakan lima (5) langkah  dalam proses  merancang perbelanjaan. (5 markah)
 (State six steps in planning your budget.). (5 marks)

b) Huraikan setiap satu langkah-langkah tersebut. (15 markah)
 (Explain each steps as mentioned above.). (15 marks)

Soalan 3 (20 markah)

a) Nyatakan sepuluh (10) ciri  seorang usahawan yang berjaya. (10 markah)
 (State ten (10) charachetristics of a successful entrepreneur.). (10 marks)

 

b) Huraikan setiap satu ciri tersebut. (10 markah)
 (Explain each of the characteristics.). (10 marks)

Soalan 4 (20 markah)

a) Nyatakan empat (4) komponen Program Pembangunan Ekonomi Wanita untuk Rancangan Malaysia ke 8. (10 markah)
 (State the four (4) components of the Womens'  Economic Development Programme for the 8th Malaysia Plan ). (10 marks)

b) Nyatakan objektif setiap komponen tersebut di atas. (10 markah)
 (State the objectives of each component.). (10 marks)