Kertas Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) Seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C. Calon-calon dikehendaki untuk menjawab semua soalan di Seksyen A dan Seksyen B. Bagi Seksyen C, calon-calon dikehendaki untuk menjawab dua (2) dari empat (4) soalan yang disediakan. Semua jawapan hendaklah ditulis dalam kertas jawapan yang disediakan.
This examination paper contains three (3) sections, i.e Section A, B and C. Candidates are required to answer all the questions in Section A and B. For Section C, candidates are required to answer two (2) out of four (4) questions provided. All answers must be written in the answer sheet provided.
Seksyen A : Soalan aneka pilihan (10 markah) Section A : Objective Questions (10 marks)
Baca dengan teliti kenyataan-kenyataan di bawah dan pilih jawapan yang paling tepat. Tulis jawapan dalam bentuk huruf (a), (b), (c), atau (d)
1. Pengguna adalah individu yang menggunakan ______________ dan ___________ di pasaran untuk keperluan dirinya sendiri. (A consumer is an individual who uses ______ and _____ for his own needs.)
a) wang dan barangan (money and goods) b) barangan dan perkhidmatan (goods and services) c) perkhidmatan dan wang ( services and money) d) perkhidmatan dan makanan (services and food)
2. "Scurvy" adalah sejenis penyakit yang diakibatkan oleh kekurangan zat _____________ . (Scurvy is deficiency disease caused by lack of _______________)
a) Vitamin A (Vitamin A) b) Vitamin B komplek (Vitamin B complex) c) Vitamin C (Vitamin C ) d) Vitamin D (Vitamin D)
3. Nutrien utama yang terdapat dalam makanan adalah protein, vitamin, lemak, garam galian dan_____________. (The main nutrients found in food are protein, vitamin, fat, mineral salt and _________ ) a) air (water) b) karbohidrat (carbohydrates) c) pelawas (roughage) d) garam (salt)
4. Dalam piramid makanan terdapat _______ jenis kumpulan makanan. (In the Food Pyramid there are ______ types of food groups.)
a) 2 b) 3 c) 5 d) 4
5. Zat iodin adalah diperlukan untuk : ( The mineral iodine is required for :)
a) Membina tulang dan gigi yang kuat. ( Formation of strong bones and teeth) b) Pembentukan haemoglobin dalam sel darah merah. (The formation of haemoglobin in the red cell) c) Pembinaan kulit yang sihat. (The development of healthy skin) d) Mencegah beguk. (The prevention of goitre)
6. Yang manakah bukan baja organik. (Which of the following is a non-organic fertilizer.)
a) Urea (Urea) b) Kompos (Compost) c) Serbuk kayu (Saw dust) d) Tahi kelawar (Guano)
7. Sumber yang baik untuk mendapat zat besi ialah: (The good sources of iron are )
a) Limpa,daging,kuning telur dan sayuran hijau. (Liver,meat, egg yolk and green vegetables.) b) Bijirin,roti dan buah-buahan, (Cereals,bread and fruits) c) Makanan laut, minyak ikan dan kekacang. (Seafoods,cod liver oil and beans) d) Nasi,semua jenis ubi ,mi dan gula. (Rice,all tubers,noodles and sugar)
8. Contoh-contoh harta tetap adalah: (Examples of fixed assets are) :
a) Wang tunai dan mesin (Cash and machine) b) Bangunan dan mesin (Building and machine) c) Bangunan dan wang tunai (Building and cash) d) Kenderaan dan wang tunai (Transport and cash)
9. Strategi pemasaran merangkumi empat aspek : (Marketing strategies include four aspects :)
a) Barangan, harga, edaran dan promosi. (Product, Price, place and promotion) b) Edaran, iklan, barangan, timbangan, (Place, advertisement, product and weight) c) Barangan, harga, promosi dan timbangan. (Product, price, promotion and weight.) d) Barangan, promosi, iklan dan edaran. (Product, promotion, advertisement and place.)
10. Pembungkusan dan perlabelan adalah __________ . (Packaging and labelling is/are _______________ .)
a) Segala aktiviti mereka dan mengeluarkan bekas dan pembalut untuk sesuatu produk. (All activities involve in designing and producing of a packing and wrapper for a product.) b) Sekadar aktiviti membungkus produk supaya lebih menarik. (an activity of packing a product so that it looks attractive.) c) Aktiviti membungkus produk dan melabelnya. (an activity to wrap a product and label it.) d) Aktiviti melabel produk yang telah dibungkus. (a labelling of product which is already packed.)
Seksyen B : Isi ruang yang kosong. (10 markah) Section B : Fill in the blanks.(10 marks)
1. Lima keperluan asas pengguna adalah __________ , tempat tinggal, pakaian, pendidikan dan kesihatan. (Five basic needs of a consumer are ___________ , house, clothing, education and health.)
2. Faktor-faktor yang dipertimbangkan dalam merancang sajian ialah umur dan _________ . (The factors that need to be consider when planning meals is age and __________ )
3. Kompos terbentuk dalam jangka masa _________ minggu. (Compost is formed within __________ weeks.)
4. Bayi yang baru dilahirkan akan diberi immunisasi ________dan _________ . (At birth the baby is given immunization of _________ and ___________ )
5. Kos dapat dibahagi sebagai kos tetap dan kos ________________. (Cost can be divided into fixed cost and ______________ cost.)
6. Harga jualan merupakan nilai sesuatu barangan yang ditawarkan kepada __________ . (Selling price is the value of a product that is offered to a ______________ .)
7. Harga ditentukan oleh permintaan dan _______________. (Price is determined by demand and _______________)
8. Terdapat _______ komponen dalam Program Pembangunan Ekonomi Wanita untuk Rancangan Malaysia ke - 8. (There are ______ components in the Womens' Economic Development Programme for the The Eight Malaysia Plan.)
9. Dua komponen Program Pembangunan Ekonomi Wanita adalah Program Industri kecil dan Program _________________________________. (The two components of the Womens' Economic Development are Small scale industry and the _____________________________________.
10. Contoh-contoh makanan daripada kumpulan "Mengurang Makan" (Eat Less group) seperti yang disyorkan dalam Piramid Makanan adalah lemak dan _________. (Examples of food from the Eat Less group as recommended in the Food Pyramid are fat and ____________. )
Seksyen C : Jawab hanya dua (2) daripada soalan-soalan berikut : Section C : Answer only two (2) of the following questions :
Soalan 1 (20 markah)
a) Nyatakan sepuluh (10) hak seorang pengguna. (10 markah) (State ten (10) rights of a consumer.) (10marks)
b) Huraikan setiap satu hak-hak tersebut.(10 markah) (Explain each of the rights as mentioned.) (10 marks)
Soalan 2 (20 markah)
a) Nyatakan lima (5) langkah dalam proses merancang perbelanjaan. (5 markah) (State six steps in planning your budget.). (5 marks)
b) Huraikan setiap satu langkah-langkah tersebut. (15 markah) (Explain each steps as mentioned above.). (15 marks)
Soalan 3 (20 markah)
a) Nyatakan sepuluh (10) ciri seorang usahawan yang berjaya. (10 markah) (State ten (10) charachetristics of a successful entrepreneur.). (10 marks)
b) Huraikan setiap satu ciri tersebut. (10 markah) (Explain each of the characteristics.). (10 marks)
Soalan 4 (20 markah)
a) Nyatakan empat (4) komponen Program Pembangunan Ekonomi Wanita untuk Rancangan Malaysia ke 8. (10 markah) (State the four (4) components of the Womens' Economic Development Programme for the 8th Malaysia Plan ). (10 marks)
b) Nyatakan objektif setiap komponen tersebut di atas. (10 markah) (State the objectives of each component.). (10 marks)
|