Kertas Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) seksyen, iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C. Calon-calon dikehendaki menjawab semua soalan dalam Seksyen A dan Seksyen B. Bagi Seksyen C pula, calon-calon dikehendaki menjawab hanya dua (2) daripada empat (4) soalan.
This Examination Paper contains three (3) sections, i.e Section A, B and C. Candidates are required to answer all questions in Section A and B. For Section C, answer only two (2) out of four (4) questions.
Seksyen A : Soalan Aneka pilihan (10 markah). Section A : Multiple choice questions (10 marks).
Baca kenyataan-kenyataan di bawah dengan teliti dan pilih jawapan yang paling tepat. Tuliskan jawapan anda dalam bentuk huruf (a), (b), (c) dan (d) pada kertas jawapan yang disediakan.
1. Makanan boleh berfungsi sebab ia mengandungi zat-zat (Food is able to function because it contain the nutrients )
a) protein,garam galian dan air. (protein minerals and water.) b) kalsium,zat besi,air dan garam galian. ( calcium,iron ,water and mineral salts .) c) Karbohidrat I protein, garam galian, vitamin dan lemak. ( Carbohydrates, protein, mineral salts, vitamin, and fat .) d) vitamin B komplek , vitamin C dan pelawas. ) ( vitamin B complex, vitamin C and roughage.)
2. Zat iodan adalah diperlukan untuk : ( The mineral iodine is required for :)
a) Membina tulang dan gigi yang kuat. (Formation of strong bones and teeth.) b) Pembentukan haemoglobin dalam sel darah merah. ( The formation of haemoglobin in the red cel'.) c) Pembinaan kulit yang sihat. ( The development of healthy skin.) d) Mencegah benguk. ( The prevention of goitre.)
3. Pilih yang manakah bukan baja organik. ( Choose which is a non-organic fertilizer.) a) Urea ( Urea ) b) Kompos ( Compost ) c) Serbuk kayu ( Saw dust) d) Tahi kelawar ( Guano )
4. Sumber yang baik untuk mendapat zat besi ialah : (The good sources of iron are: )
a) Limpa , daging , kuning telor dan sayuran hijau. ( Liver, meat, egg yolk, and green vegetables.) b) Bijirin , roti dan buah-buahan . ( Cereals, bread and fruits.) c) Makanan laut I minyak ikan dan kekacang. (Seafoods, cod liver oil and beans.) d) Beras , semua jenis ubi, mi dan gula. (Rice, all tubers, noodles and sugar.)
5. Program immunisasi kanak-kanak adalah penting kerana : ( The immunisation programme for children is very important because :)
a) ia perlu untuk tumbesar yang baik. ( it is required for proper growth.) b) la merupakan cara yang paling baik untuk melindungi kanak-kanak daripada penyakit-penyakit yang boleh mencacatkan atau mungkin membunuhnya dalam tempoh 12 bulan pertama setelah ia dilahirkan. (It is one way to protect them from serious diseases which can cause deformities or even death in their first year. ) c) la boleh menghalang kanak-kanak daripada penyakit berjangkit. ( It can protect the child from contagious diseases.) d) la boleh meningkatkan berat bad an kanak-kanak. ( It can help to increase a child's body weight.)
6. Salah satu daripada prinsip-prinsip merancang sajian ialah : ( One of the principles to be considered in planning meals is: )
a) Sajian mestilah cukup untuk kesemua orang dewasa yang memakannya. ( The meal should be sufficient for all adult who are going to eat it.) b) Sajian mestilah mengandungi makanan yang kaya dengan zat karbohidrat dan zat protein. ( The meal should contain food rich in carbohydrates and protein.) c) Untuk mempelbagaikan hidangan dalam sajian dan tidak mengulangi rasa yang sama. ( To give variety in meals and not to repeat the same flavours.) d) Sajian mestilah hanya dirancang sebelum waktu menyediakan makanan. ( Meal should be only planned prior to preparation of foods. )
7. Salah satu keburukan membakar sebagai cara memasak adalah : ( The disadvantage of baking as a method of cooking :)
a) Kehilangan zat makanan. (Loss of food value.) b) Makanan tidak menarik. ( The food is not attractive.) c) Tidak mudah dihadam. (Not easily digested.) d) Memerlukan perhatian pengawalan ketuhar dan masa. ( Oven control and timing requires much attention.)
8. Berikut adalah tanggungjawab seorang pengguna kecuali (The following are responsibilities ofa consumer except )
a) Sedar akan peranan dan hak-hak pengguna ( A ware of the roles and right of a consumer. ) b) Sikap boros berbelanja ( Likes to spend unneccessarily. ) c) Pengguna mestilah boleh dipercayai. ( Consumers must be trustworthy.) d) Membuat aduan terhadap sebarang amalan perniagaan yang salah. (To lodge complaints or protest against any malpractices.)
9. Dalam memproses susu kacang soya daripada 1 kg kacang soya, kuantiti air yang diperlukan (selain dari air rendaman) ialah (To produce soya bean milk from 1 kg of soya bean, the quantity of water required (excluding the soaking water) is:
a) 5 liter (5 Litres ) b) 10 liter (10 Litres) c) 2 liter (2Iitres) D) 4 liter (4Iitres)
10. Contoh-contoh kaedah memasak yang dikelaskan dibawah kaedah haba lembab adalah : (One of the following is an example of moist heat cooking method ):
a) Memanggang dan mengukus. (Grilling and steaming ) b) Mengukus dan merebus. ( Steaming and boiling ) c) Memanggang dan membakar. (Grilling and baking ). d) Membakar dan menggoreng. ( Baking and frying ).
Seksyen B : Isi ruang yang kosong. ( 10 markah) Section B : Fill in the blank (10 marks)
Isikan ruang yang dikosongkan dengan jawapan yang tepat bagi setiap kenyataan di bawah. Tuliskan jawapan pada kertas jawapan yang disediakan.
1. Cara pengawetan untuk membuat telur asin adalah .............................. ( Method of preservation used for making salted egg is known as ..............................).
2. Dua faktor yang dipertimbangkan dalam merancang sajian ialah umur dan .............................. ( Two of the factors that need to be consider when planning meals is age and..............................)
3. Kompos terbentuk dalam jangkamasa .............................. minggu. ( Compost is formed within .............................. weeks.)
4. ..............................ialah zat utama yang terkandung dalam kumpulan makanan membina badan. ( .............................. is the main nutrient in the body -building food group.)
5. Selain dari zat utama I 2 elemen dalam makanan yang penting untuk tubuh- badan kita adalah air dan .............................. ( Besides the five main nutrients, the two other elements which is required by our body is water and ..............................)
6. Bayi yang baru lahir akan diberi immunisasi dan .............................. ( At birth the baby is given immunization of and ..............................)
7. Sajian yang seimbang ialah sajian yang terdiri daripada makanan yang mengandungi .............................. utama dalam kandungan yand mencukupi untuk keperluan badan. ( A balance meal is a meal which consist of food containing the main ..............................)
8. Hidangan salad sayuran hijau mengandungi zat dan .............................. ( Green vegetables salad contains the nutrients .............................. And)
9. Perkakas yang diperlukan untuk mengukur badan ialah pita penyukat dan ( Equipments which is required to take body measurments are measuring tape and )
10. Pengeluaran makanan secara intensif adalah satu aktiviti dibawah Program .............................. (Intensive food production is an activity under the .............................. programme.)
Seksyen C : Jawab hanya dua (2) daripada empat (4) soalan-soalan berikut : (40 markah) Section C : Answer only two (2) out of the four (4) following questions: (40 marks)
Soalan 1/Question 1
(a.) Sebutkan 5 zat utama makanan utama dan fungsinya dalam tubuh badan kita. ( 10 markah). ( State the 5 main nutrients and their main functions in our body.) (10 marks)
(b.) Berikan 4 contoh sumber makanan yang baik bagi zat-zat yang tersebut. ( 10 markah). (Give 4 good sources for each of the nutrients mentioned in question [a] above.) (10 markah)
Soalan 2/Question 2
(a.) Nyatakan 4 objektif program Pembangunan Industri kampung. (10 markah) (State 4 objectives of the Cottage Industry Development Programme.) (10 marks)
(b.) Nyatakan 4 kegiatan di bawah Program Pembangunan Industri kampung. (10markah) (Mention 4 activities covered under the Cottage Industry Development Programme. ) (10marks ).
Soalan 3/Question 3
(a.) Huraikan mengapa kita perlu mengurus belanjawan.(10markah) ( Explain why we need to budget.)( 10 markah)
(b.) Nyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi pengurusan belanjawan. (10 markah) ( State the factors that can affect a budget.) (10 marks)
Soalan 4/Question 4
(a.) Huraikan cara-cara memproses sawi asin. (10 markah) (Explain on the steps of processing salted vegetable .) (10 marks)
(b.) Sebutkan dan terangkan 4 jenis kaedah pengawetan makanan.(10 markah ) ( State and explain the 4 methods of food preservation. (10 marks)
[Atas/Top]
|