Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
The Official Website of
Department Of Agriculture Sarawak

fb-432fb-432

Picture

TANAMAN TERUS PADI

Tanaman terus padi ialah satu amalan tanaman di mana biji-biji benih padi ditabur terus ke sawah. Biji-biji benih akan bercambah, dijaga sehingga pokok-pokoknya besar dan matang. Dengan amalan tanaman terus, pengubahan anak semaian padi tidak perlu seperti yang terdapat dalam amalan biasa.

Amalan tanaman terus padi boleh diusahakan dalam keadaan kering dan basah atau separuh basah. Cara menanam boleh dibahagikan kepada 2 cara, iaitu secara tabur dan dengan menggunakan jentera penanam biji. Dalam keadaan kering, kedua-dua cara (tabur dan dengan jentera penanam biji) boleh diusahakan. Tetapi di dalam keadaan basah atau separuh basah, tanaman terus secara tabur adalah lebih sesuai.

Berikut adalah kebaikan dan keburukan cara-cara menabur dan menanam dengan jentera:

CARA TABUR

Sesuai untuk kedua-dua keadaan basah dan kering.

 
Tabur terus dengan tangan
- mudah diuruskan
- sesuai untuk kawasan kecil
- taburan tidak serata
- kekosongan dibekas-bekas alur jalan semasa menabur
 
Mesin Penabur Kuasa Tangan
- tabur serata
- hanya menggunakan tenaga pusingan tangan
- kekosongan dibekas alur jalan semasa menabur
 
Mesin Penabur Berinjin
- tabur serata
- taburan seperti dari ruangan udara
- lebij cepat (25 min/ha)
 
Taburan Dari Ruangan Udara Dengan Pesawat Udara
- cepat dan sesuai untuk kawasan luas
- pada amnya kadar benih digunakan lebih banyak
- cara ini masih belum diamalkan tetapi berpotensi
 

CARA MENANAM DENGAN MESIN

Sesuai untuk keadaan kering.

 
Tugalan atau Jemput (selepas membuat alur dengan mesin)
- mengambil masa yang lama
- banyak tenaga dan rumit
- jarak tanaman tidak serata
- kadar biji semata rumpun tidak serata
 
Mesin Penanam Biji
- boleh disangkutkan ke belakang mesin pembajak putar
- penyediaan tanah dan penanaman dijalankan sekaligus
- sesuai untuk tanaman berbaris
- cepat dan kemas
- masalah kegelinciran dan lekatan lumpur di tanah basah
 

Mesin-mesin Lain Yang Boleh Digunakan:

 • Mesin injector planter
 • Mesin fluid driller
- mempercepatkan percambahan biji benih untuk mengatasi pembiakan rumpai
- mengambil masa dan berkehendakan kemahiran
- tidak sesuai dalam keadaan basah

 

KEADAAN SESUAI UNTUK TANAMAN TERUS PADI

Tanaman terus padi memerlukan beberapa keadaan tertentu seperti infrastruktur pengairan yang lengkap, kesesuaian tanah dan kawalan rumpai serta musuh yang ketat untuk menjamin kejayaannya.

Infrastruktur Pengairan Yang Lengkap

Pengurusan air yang betul sangat penting di beberapa peringkat tanaman. Pengurusan air yang tidak betul bukan hanya mengganggu percambahan tetapi juga mempengaruhi pembiakan rumpai, musuh-musuh tanaman dan kerosakan permukaan tanah daripada kesan roda semasa menuai dengan jentera penuai. Infrastruktur yang lengkap ialah sistem perparitan pengairan serta pengaliran yang boleh mengawal paras air dengan tepat.

Untuk kawalan air yang lebih cepat, parit-parit kecil sedalam dan selebar 0.5m di sekeliling petak boleh mengawal paras air dengan memuaskan.

Jika permukaan tanah tidak rata di kawasan yang luas, parit-parit tambahan atau alur-alur mengalirkan takungan air mesti dibina supaya gangguan kepada percambahan benih boleh dielakkan.

Kesesuaian Tanah

Jika tanaman terus dilakukan dalam keadaan kering, tanah mestilah mudah dihancurkan. Tanah-tanah ringan yang tidak menjadi ketul-ketul besar dan keras semasa dibajak akan memberikan kambusan yang baik kepada benih-benih dan melindunginya daripada musuh-musuh. Di kawasan-kawasan tanah yang berat seperti tanah liat, dan pengaliran air yang kurang cepat, tanaman terus secara tabur dalam keadan basah adalah lebih sesuai. Tanah yang berat ini mudah diusahakan dalam keadaan basah dan tidak akan menjadi ketul-ketul. Penyerapan airnya perlahan, oleh itu permukaan tanah perlu diratakan untuk mengurangkan takungan-takungan air yang akan mengganggu percambahan.

Kawalan Rumpai

Kawalan rumpai yang berkesan adalah satu daripada punca kejayaan tanaman terus padi.

Oleh sebab rumpai membiak dengan cepat dalam sebarang keadaan, percambahannya mesti diganggu sehingga pokok padi menjadi sudah besar dan dapat menberi naungan untuk mengawal pembiakan rumpai itu. Satu daripada cara kawalan rumpai yang berkesan ialah melalui penyediaan tanah yang sempurna. Selain daripada mengawal rumpai, pembalikan lapisan tanah juga akan menambahkan organan ke tanah.Di kawasan yang sentiasa diusahakan, pembiakan rumpai biasanya kurang, dan kawalan secara penyediaan tanah yang sempurna boleh mengatasi masalahnya nanti.

Untuk kawasan yang mempunyai rumpai yang tebal, kawalan menggunakan racun herba mungkin perlu. Berdasarkan kepada ketebalan rumpai, satu atau dua pusingan semburan paraquat (@ 2 liter/ha atau lebih) perlu dibuat sebelum tanah diusahakan dan ditanam. Walau bagaimanapun, usaha kawalan rumpai mesti ditentukan keberkesanannya sebelum benih ditabur atau atau ditanam kerana kawalan selepas menanam sungguh merumitkan. Kawalan selepas menanam ialah kawalan rumpai yang membiak dalam keadaan berair. Jenis-jenis rumpai ini seperti rumpai berdaun lebar yang biasanya boleh dikawal dengan semburan racun herba 2,4-Dbutyl ester sebanyak 2 kg/ha 30-35 hari selepas penanaman/ penaburan.

Kadar Benih dan Jenis Padi

Kadar benih yang digunakan sekarang ialah 40-100 kg sehektar, tertakluk kepada cara tanaman. Jika tanaman terus dengan mesin diusahakan, kadar benih ialah 40 kg/ha dan jika ditabur kadar benihnya boleh ditinggikan hingga ke 100kg/ha. Tujuan meninggikan kadar benih ialah untuk meninggikan bilangan pokok tanpa pembiakan rumpun dan untuk kawalan rumpai secara menaungkan keadaan sekeliling.

Jenis padi yang digunakan sekarang ialah jenis biasa yang didapati sesuai seperti MR-1 (Setanjung) dan MR-10 (Sekembang).

Rawatan Biji-Biji Benih

Untuk menjamin percambahan yang serata, cepat dan bermut, biji padi perlu dipilih supaya benih yang bernas sahaja ditanam. Satu daripada tujuannya ialah untuk menpercepatkan percambahan, dengan itu pokok-pokok padi boleh membiak lebih cepat sebelum benih-benih rumpai membiak.

Pilihan benih yang bernas boleh dibuat melalui perasingan atau tapisan dengan menggunakan bancuhan air garam yang boleh menimbulkan sebiji telur ayam (@1.08SG). Untuk mengawal penyakit yang terdapat pada biji-biji, benih boleh direndam dalam air panas pada suhu 54-55 darjah celcius selama 10 minit.

Benih kemudian boleh dipracambah mengikut kegunaannya. Biasanya, benih pracambah digunakan jika tanaman terus secara tabur diamalkan. Untuk benih pracambah, benih mesti direndam selama 6 jam dan kemudian diperam dalam keadaan lembab selama 42 jam.

Pembajaan

Kadar dan masa pembajaan dalam amalan tanaman terus adalah penting untuk menentukan mutu hasilnya. Kadar dan masa pembajaan yang diamalkan untuk tanaman terus sekarang ialah seperti berikut:

Baja Kadar N Masa Membaja
Baja Asas (Campuran) 30 kg/ha 15 hari selepas tanam
15:15:7.5 Pembajaan Permukaan 1(Urea) 20 kg/ha 35 hari selepas tanam
Pembajaan Permukaan 2 (Urea) 20 kg/ha 55 hari selepas tanam
Pembajaan Permukaan 3 (Urea) 20 kg/ha 75 hari selepas tanam

Kadar baja ini tertakluk kepada kesuburan tanah setiap kawasan. Pada umumnya kadar NPK 90:30:30 kg/ha didapati mencukupi.

Kawalan Musuh dan Serangga

Disebabkan kadar benih untuk tanaman terus adalah 2 hingga 4 kali ganda daripada kasar benih tanaman biasa, jumlah pokok padi yang membiak juga bertambah. Kedaan ini meninggikan naungan kepada mush tanaman seperti tikus dan serangga.

Untuk mengelakkan daripada serangan-serangan tersebut langkah yang perlu diambil ialah:

- membersihkan kawasan sekeliling supaya tempat-tempat perlindungan musuh termusnah
- amalkan kawalan lebih awal bagi tujuan mencegah. Pencegaha awal bagi tikus didapati amat berkesan.

 

Untuk serangan ulat serangga, gunakan bahan pencegah kimia carboruran dengan kadar yang biasa diamalkan untuk alat batang dan penyakit merah.

Kadar Masa Menggunakannya
0.5 kg/bahan aktif/ha 15 hari selepas tanam
0.5 kg/bahan aktif/ha 30 hari selepas tanam

Penuaian

Kira-kira 30 hari sebelum menuai, kawasan mesti dikeringkan untuk membolehkan jentera penuai lengkap menjalankan kerja-kerja menuai. Tujuan mengeringkan sawah ialah untuk mengelakkan kerosakan permukaan tanah daripada bekas-bekas roda ini akan merumitkan kerja-kerja meratakan tanah. Padi tanaman terus boleh juga dituai dengan tangan.PEMELIHARAAN KAMBING


Kambing mudah dipelihara kerana mudah menyesuaikan diri dengan alam sekeliling. Kambing diternak untuk daging, susu dan kulitnya. Aktiviti penternakan kambing bukan sahaja untuk pendapatan sampingan bagi pengusaha kecil tetapi juga menampung keperluan daging tempatan, seterusnya mengurangkan import daging.

BAKA KAMBING

Baka
Ciri-ciri

Katjang

Picture

 • mempunyai tanduk yang melengkuk ke belakang, leher yang pendek dan belakang yang tinggi sedikit dari bahunya.
 • telinga yang pendek dan tegak
 • bulu yang nipis dan kasar, berwarna hitam, kadangkala bertompok putih
 • kambing jantan mempunyai bulu panjang dan kasar di sekeliling tengkuknya serta mempunyai janggut.

Jamnapari/Etawah

Picture

 • mempunyai telinga yang besar dan panjang
 • bulunya agak kusut, berwarna campuran hitam dan kekuningan
 • berat kambing jantan dan betina dewasa adalah antara 60-90 kg dan 30-60 kg masing-masingnya
Anglo-Nubian
 • merupakan baka import
 • mempunyai badan yang besar, kaki yang panjang dan telinga yang berjuntai
 • raut mukanya cembung dan mempunyai tanduk
 • bulu warna perang bertompok kemerahan, perang bertompok putih, hitam atau kombinasi warna-warna tersebut
 • berat badan sekitar 50-80 kg
 • baka ini sesuai untuk pengeluaran susu
 • anggaran susu yang dihasilkan ialah lebih kurang 200 kg dalam tempoh bersusu iaitu 261 hari
Kambing kacukan
 • merupakan kacukan baka tempatan dengan baka import
 • sangat subur, sederhana besar dan berbagai warna bulu
 • ia diternak untuk dagingnya
 • kambing jantan mempunyai berat 35-45 kg sementara betina pula beratnya ialah 25-30 kg


SISTEM TERNAKAN

Sistem
Ciri-ciri
Sistem Tambat
 • kambing diikat pada kayu atau pokok dengan tali kira-kira 3 mpanjang.
 • kambing perlu dipindah sekurang-kurangnya sekali sehari untuk mempastikan ia mendapat cukup rumput segar
 • sebelah malam, kambing diletak di tempat terlindung atau dalam kandang khas serta dibekalkan air, makanan tambahan tidak diperlukan
 • tempat mengikat sebaik-baiknya digilirkan untuk mengelak timbulnya penyakit terutama parasit seperti cacing
Sistem Bebas
 • biasanya kambing diternak dalam bilangan yang kecil iaitu sekitar 5-20 ekor
 • kambing-kambing dibiarkan bebas mencari makanan sendiri seperti tumbuh-tumbuhan dan rumput-rampai.
 • ia dilepaskan pada waktu pagi dan dimasukkan ke dalam kandang pada waktu petang
Sistem Kandang/Intensif
 • kambing dipelihara dalam kandang sepenuh masa
 • sekali-sekala dibawa keluar untuk pendedahan kepada cahaya matahari bagi menggalakkan kesuburan, tumbesaran dan kesihatan yang baik
 • kambing tidak dapat merayau merata-rata tempat dan ini memudahkan pengurusan

PENJAGAAN

Anak Kambing (4 bulan ke bawah)

Selepas dilahirkan, anak kambing terus menyusu ibunya. Anak kambing bergantung kepada susu ibunya sehingga berumur 6-8 minggu. Selepas itu ia mula memakan rumput dan tumbuh-tumbuhan lain serta makanan sedia (concentrate).

Apabila menjangkau umur 3-4 bulan, anak kambing ini akan beransur-ansur bercerai susu. Dalam masa 6-8 minggu pertama anak kambing masih di biarkan di dalam kandang tetapi ibunya dibiarkan lepas untuk meragut. Selepas tempoh itu, barulah kambing digalakkan meragut bersama-sama ibunya. Dalam keadaan di mana susu ibu tidak memadai atau ibu kambing sakit, anak kambing ini perlu diberi susu botol.

Kambing Muda (4 bulan ke atas)

Apabila mencapai umur 4 bulan, anak kambing perlu dipisah dari ibunya. Ini untuk menggalakkan ibu tersebut cepat kembali berahi seterusnya beranak semula. Anak kambing yang telah dipisahkan dari ibunya hendaklah diberi penjagaan yang rapi.

Keadaan yang basah dan lembab boleh menyebabkan radang paru-paru pada kambing. Oleh itu, penting anak-anak kambing tersebut dikandang di tempat yang sesuai pada waktu malam atau semasa hujan. Seboleh-bolehnya, kambing betina diasingkan dari yang jantan.

Bagi kambing yang sudah sarat bunting, hendaklah diberikan perhatian serta makanan tambahan yang banyak. Beberapa hari sebelum beranak, kambing tersebut diletak dalam kandang berasingan dan dibiarkan di situ sehingga anaknya boleh dipisahkan darinya.

Kambing sangat mudah diserang penyakit. oleh itu program suntikan pembasmian kutu dan cacing perlu dilaksanakan. Ubat cacing diberikan sekurang-kurangnya dua tahun sekali. Suntikan vaksin Heptavac dan Heamorrhagic septicemia diberikan sekali setahun.

Kebersihan fizikal kambing perlu diambil perhatian seperti kuku yang panjang perlu dipotong dan bulu yang kotor perlu dibersihkan.

PEMBIAKAN

Kambing tempatan mula berahi apabila berumur 6 bulan. Musim berahi berlaku setiap 3 minggu dan berakhir kira-kira 36 jam.

Tanda-tanda berahi:
Tanda-tanda bunting:
 • Mula mendaki belakang rakannya
 • Berminat bergaul dengan kumpulan jantan
 • Mengoyangkan ekornya
 • Kemaluan kembang berwarna kemerahan dan berlendir
 • Kurang selera makan tetapi suka menganggu rakan
 • Tidak kembali berahi lagi
 • Perutnya membesar terutama selepas 3 bulan
 • Tetek membesar
 • Anak dapat dirasa bila perut dipegang

 

KANDANG DAN PAGAR

Di antara kandang yang disyorkan ialah:

Kandang atas tanah

Kandang ini bersaiz 2-3 m tinggi dan 1-1.5 m panjang mengikut keperluan. Tapak di bawah kandang diperbuat daripada tanah yang dipadatkan, dan ditinggikan sedikit dari kawasan sekeliling untuk menjamin saliran yang baik dan lantai yang sentiasa kering.

Kandang bertiang

Kandang jenis ini didirikan 1.0-1.05 m dari aras tanah. Lantai diperbuat daripada papan atau kayu bulat, diatur anggaran 1 cm jaraknya antara satu dengan lain supaya najis dapat jatuh terus ke bawah. Elok untuk kawasan tanah rendah dan selalu dilanda banjir.

 • Dinding diperbuat diperbuat daripada papan yang dipasang setinggi 1 m dari lantai. Seterunya dipasang papan kecil, kayu bulat atau buluh yang jarang sedikit bagi membenarkan pengaliran udara dan penembusan cahaya
 • Struktur bumbung bertingkat adalah yang terbaik bagi menjamin pengudaraan. Pilihlah bahan yang menyejukkan seperti asbestos atau atap nipah
 • Pagar dibina sekurang-kurangnya 1 m tinggi, strukturnya mesti kukuh. Pagar yang kukuh perlu kerana tabiat kambing yang suka melompat keluar pagar, merangkak di bawah pagar dan berdiri atas pagar menyebabkan pagar mudah rosak

Pemakanan

Ternakan yang sihat memerlukan pemakanan yang seimbang dan mencukupi setiap masa. Di antara makanan yang penting ialah:

Makanan
Kepentingan

Garam galian

 • perlu untuk kesihatan yang baik terutama kambing yang bunting dan sedang membesar
 • jenis garam yang biasa diberi ialah garam biasa, garam jilat, tepung tulang atau garam komersial seperto 'phoshrich'
 • garam diletak dalam bekas atau digantung pada dinding
Makanan konsentrat
 • konsentrat atau makanan penguat adalah makanan tambahan yang dibuat dari dedak jagung, bungkil kelapa dan hampas tauhu
 • contoh konsentrat ialah 2 bahagian dedak jagung: 1 bahagian dedak halus: 1 bahagian hampas kelapa.
 • konsentrat komersial berbentuk pellet
 • konsentrat penting sebagai makanan tambahan untuk kambing yang bunting, menyusu serta anak-anak kambing yang sedang membesar
Rumput dan kekacang
 • merupakan sumber air dan serat yang baik
 • ia dapat merangsang kecekapan sistem penghadaman
 • seekor kambing dewasa memerlukan 4-5 kg rumput basah sehari
 • rumput yang disyorkan seperti guinea, rumput setaria dan kekacang
 • tumbuhan tempatan seperti daun mengkudu, daun turi, daun pisang muda juga digemari oleh kambing
Air
 • air bersih perlu disediakan sepanjang waktu
 • cuaca yang panas akan menggalakkan pengambilan air yang lebih terutama kambing baka susu

Kesihatan dan Penyakit

Kambing yang sihat kelihatan:

 • Cergas, berselera maka, suka berkumpulan, bulu berkilat, kulit licin, tahi keras dan badan berisi
 • Kambing berpenyakit nampak monyok, tak lalu makan, mengasingkan diri, sering mengembek, bulu kering dan meremang, tahi ceret serta badan kurus

Antara penyakit yang biasa menyerang kambing ialah:

Penyakit
Keterangan

Penyakit Puru (Contagious ecthyma)

 • disebabkan oleh virus
 • terdapat gelembung berair pada bahagian kulit lembut, mulut dan gusi serta bibir
 • gelembung ini mungkin juga ada pada kaki terutama di celah jari
 • kambing muda sangat mudah dijangkiti, lama kelamaan kambing menjadi kurus dan lemah kerana susah makan dan bergerak
 • rawatan:
  • suntikan pelali semasa 3-4 minggu dan sekali lagi setelaj 3-4 bulan selepas suntikan pertama
  • asingkan kambing yang sudah dijangkiti
  • beri rawatan pada gelembung yang sudah pecah menggunakan ubat seperti iodin
Kembung (Tyumpang)
 • kambing mudah mengalami kembung terutama apabila makan terlalu banyak makanan kekacang
 • di antara tanda-tanda kembung ialah meleleh air liur, perut buncit dan keras, berdentum bila berkentut, gelisah, selalu mengembek dan sering buang air kecil
Rumput dan kekacang
 • merupakan sumber air dan serat yang baik
 • ia dapat merangsang kecekapan sistem penghadaman
 • seekor kambing dewasa memerlukan 4-5 kg rumput basah sehari
 • rumput yang disyorkan seperti guinea, rumput setaria dan kekacang
 • tumbuhan tempatan seperti daun mengkudu, daun turi, daun pisang muda juga digemari oleh kambing
 • rawatan:
  • memastikan pemberian makanan seimbang, tidak berlebihan bahan bernitrogen seperti kekacang
  • pastikan padang ragut tidak melebihi 50% kekacang
  • beri makan minyak kacang atau minyak jagung
Radang paru-paru (Pneumonia)
 • batuk basah adalah tanda awal
 • kambing kelihatan monyok, lemah, pernafasan cepat, batuk berlendir dan keluar hingus
 • keadaan menjadi tenat jika kurang pengudaraan, kesejukan, basah atau keadaan sesak
 • rawatan:
  • asingkan di tempat yang lebih selesa dan tenteram
  • kandang bersih, kering dan cukup pengudaraan
  • elakkan dari terkena hujan dan keadaan lembab
  • beri suntikan antibiotik serta vitamin
Cirit-birit (Diarrhoea)
 • mungkin disebabkan oleh beberapa perkara seperti cacing, kuman atau tersalah makan
 • tahi cair dan berbau busuk, pangkal ekor kotor dan basah, monyok dan suka mengasingkan diri
 • rawatan:
  • beri rawatan seperti ubat berak dan ubat cacing
  • jaga kebersihan kandang untuk mengelak jangkitan
  • periksa pemakanan, ubahsuai jenisnya jika perlu
  • amalkan ragutan bergilir
Penyakit-penyakit lain
 • di antara penyakit lain yang boleh menyebabkan kambing tidak sihat adalah kurap, kurang darah, kancing gigi, kecederaan fizikal, kudis, kutu dan buruk kuku
 • keadaan ini menyebabkan kambing tidak cergas, seterusnya kurang selera makan dan menjadi kurus
 • amalkan kebersihan kandang, pemakanan yang sempurna dan jadual pencegahan penyakit yang teratur dapat mengurangkan serangan
back |